Пчелен мед - Пчелният
мед е хранителен вискозен, течен или кристализирал продукт, произвеждан
от медоносни
пчели от нектара на цветовете или секрециите от или върху живите
части на растенията, които пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни
вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити.
Обогатяването на меда с ензими води до екстракорпорално (извънтелесно) храносмилане,
като в резултат на него се увеличава количеството на лесно усвоимите
монозахариди, за сметка на дизахариди, пентози, рибози и други въглехидрати,
налични в нектара. Медът се употребява за храна отдавна и се използва в
различни храни и напитки като подсладител или ароматизатор. В някои култури той има също
религиозно или символично значение, използва се и в народната медицина.