::::: Чимен

Чимен - Названието “чимен” се използва само за семената, докато “сминдух” – за цялото растение, което е основна съставка на нашата “шарена сол”.Използва се в пресни и консервирани ястия от месо и зеленчуци и се комбинира с чубрица,джоджен,магданоз,копър,червен и черен пипер.Вари се с основните продукти.
Кафяво-жълтеникавите семена на чимена съдържат етерично масло с над 40 съставки, които придават на подправката специфичен, леко горчив вкус. Ако се запекат, придобиват характерен аромат на ядки.

В много страни чименът се използва за кайзероване на месо (например, за направата на кайзер пастърма). Тази употреба е пряко свързана със силното му антисептично действие. Малки количества чимен се съдържат в почти всяко индийско къри. Ароматните семена с горчив вкус са основно съставка на сместа “панч форон” от Бенгал. Чименът присъства и в грузинския микс от подправки, наречен “кмели-сунели”.

Родината на чимена са земите около Средиземно море, но той е познат и в Китай, Индия и Северна Африка. Семената му са използвани като подправка и лечебно растение от египтяни, гърци и римляни. Заради антисептичното му действие чименът се е употребявал за третиране на рани и абцеси,ревматизъм ,подагра,екзема,а вътрешно се е приемал за лекуване на бронхити и проблеми с храносмилателния тракт.